La Maria Antònia

Maria Antònia Canals va nàixer a Barcelona l’any 1930. És mestra i llicenciada en ciències exactes, autora de nombroses publicacions sobre la didàctica de les matemàtiques, professora emèrita de la Universitat de Girona, cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (1965) i fundadora de l’antiga Escola Ton i Guida (1962-1979) d’inspiració montessoriana, metodologia que havia conegut ben aviat per les seves ties, les germanes Canals, i que ja havia aplicat anteriorment en el parvulari de   l’Escola Thalita, de la qual va ser l’encarregada des del seu inici (1956-1962).

Figura clau de la renovació pedagògica  a Catalunya, representa i descriu perfectament l’evolució d’aquest moviment sorgit després de la Guerra Civil i inspirat en els ideals de l’Escola Nova, que veu en l’educació el pilar fonamental de la societat.
 
En la seva llarga trajectòria vital ha desenvolupat una tasca rigorosa, innovadora i compromesa amb la renovació de l’escola, seguint el fil  conductor de la didàctica de la matemàtica.  

A l’escola amb els nens i nenes, en la formació inicial i permanent dels mestres, amb els companys de treball i professió, i amb els seus Quaderns i Dossiers ha deixat petjades profundes que mostren el seu itinerari i alhora assenyalen els camins per on ha de transitar l’educació dels infants d’avui i de demà. 

El passat 13 de juliol va rebre a la Universitat de Vic l'homenatge i el reconeixement universitari de la Xarxa Vives d'Universitats dels territoris de parla catalana. 


La Mª Antònia a la Universitat de Vic rebent l'homenatge de la Xarxa Vives d'Universitats.

 
La Mª Antònia amb la Marta Mata i el Jaume Cela

La Mª Antònia en un acte de l'Associació Rosa Sensat

La Mª Antònia amb la Marta Ma

La Mª Antònia en una escola d'estiu de Rosa Sensat
La Mª Antònia celebrant els seus 81 anys a Rosa Sensat